Den pinefulde tyske fortid gøres nutidig i velspillet og billedskøn film om opgøret med nazismen.

Se Tysktime lørdag d. 29. januar kl. 15.00 i Hundested Kino, som viser den i samarbejde med “Halsnæs filosoferer…”.

Filmen bygger på den tyske forfatter Siegfried Lenz’ roman Tysktime fra 1968 og fokuserer på den tragiske historie om drengen Siggis barndom, fortalt af hovedpersonen i en rammehistorie, hvor han sidder i ungdomsfængsel efter Anden Verdenskrig.

Herfra hører vi om hans pligtopfyldende far, egnens landbetjent, som bliver sat til at censurere maleren og barndomskammeraten Nansen, der som entartete Künstler lå under for et nazistisk arbejdsforbud.

Handlingen foregår i Nordfrisland syd for den danske grænse, og Nansen kan ses som et portræt af egnens store maler, ekspressionisten Emil Nolde. Han var ironisk nok medlem af nazipartiet og bliver historiens symbol på det humane Tyskland: humanisten, som indser sin fejltagelse.

Den adfærdsvanskelige og indespærrede Siggi er en ungdomsoprører i clinch med egnens mange feje fædre, der ikke vil fortælle, hvad de lavede i Det Tredje Rige. Han stritter imod sin fascistiske arv. Og som straf for sit oprør skal han skrive om glæden ved de pligter, som ødelagde hans familie og måske hans eget liv.

Filmen fokuserer på egnens særegne og enestående naturskønhed med fugle, høj himmel og vadehav. Dramaet er præget af det stille liv i de enkle stuer, som mere ligner Hammershøis gråtonede, enkle interiører end den orgiastiske og ekspressive farveglæde, der ligger i Noldes malerier fra 1920’erne.

Tysktime har prioriteret et fokus på en frisisk kultur, hvor tavshed er guld og tale kun sølv, hvis man har noget vigtigt på hjerte. Vi er næsten ti minutter inde i filmen, før de første ord ytres.

På sin vis minder filmen om Frelle Petersens Onkel, hvis sønderjyske miljø er en spytklat og en cykeltur væk. Én mageløs overgang blandt mange i Tysktime er en poetisk panorering fra vand hældt over i et vandfad til silende regn over et vadehav, der altid er farligt, aldrig i ro. Fortællingen er rundet af en elegisk skønhed, der aldrig får lov at skygge for menneskenes ækle dårskab. Tysktime er en fremragede film, som gør tysk fortid nutidig ved at gøre historien levende. Den store såvel som den lille.

Der vil være et kort oplæg før filmen, som fokuserer på de filosofiske aspekter b.la. pligt, etik, ansvar og frihed, og bagefter vil der være mulighed for udveksle reaktioner og iagttagelser.

 Tilmelding/billetbestilling: https://www.hundestedkino.dk

 Kilde: https://www.ekkofilm.dk/anmeldelser/tysktime/

 For yderligere oplysninger, kontakt: Niels Andersen, niels.andersen@icloud.com – mob. 6166 0492