Afholdte arrangementer

13. april 2023:

En aften om mindfulness og filosofi i Karl-E
v/ Stella Lützer og Niels Andersen

2022

21. december 2022:

Vintersolhvervscafe i Uldgalleriet v/ Thomas Ryan Jensen og Niels Andersen

Filosofi og film 2022:

Vi viste i 2022 i samarbejde med Hundested Kino fem film, hvor vi efterfølgende havde en dialog om de filosofiske aspekter af filmen.

De første tre var tyske og beskæftigede sig med begrebet Vergangenheitsbewältigung, at komme overens med den nazistiske fortid (“Tysktime”, “Bliktrommen” og “Tavshedens Labyrint”).

“The Tree of Life” var en storfilm om livets oprindelse og kampen mellem den stærkes ret og nåden, mens den sidste, “Barn”, beskæftigede sig med etiske problemstillinger.

29/1 Tysktime
19/3 Bliktrommen
23/4 Tavshedens Labyrint
22/10 The Tree of Life
19/11 Barn

September-november 2022:

Kursus i facilitering af filosofiske samtaler v/ Thomas Ryan Jensen og Dorte Holmgren

29. september 2022: Hannah Arendt og menneskets ondskab

Oplæg v/phd i filosofi Ditte Marie Munch-Jurisic.

 

23. juni 2022: Samtalesalon om vores forhold til naturen

Oplæg v/filosof Thomas Ryan Jensen.

 

31. marts 2022: Visionsmøde i Karl-E

23. feb. 2022: Samtalesalon om oversættelse, etik og filosofi

Oplæg v/forfatter og oversætter Niels Brunse.

 

2021

Efteråret 2021:  Filosofi og film

Vi viste i samarbejde med Hundested Kino en række film, hvor vi efterfølgende havde en dialog om de filosofiske aspekter af filmen.

 

25. september 2021:  Orlando

26. oktober 2021:  Filosofisk vælgermøde

Vi var omkring 50 på Frederiksværk bibliotek til et lidt andet slags vælgermøde, hvor politikere fra otte opstillede partier dels fortalte om den filosofi, der ligger bag den politik de vil føre, hvis de bliver valgt, dels indgik i grupper, der drøftede begreberne Frihed, Ansvar og Retfærdighed, og hvad disse begreber bør vise sig i praksis i Halsnæs Kommune.

7. oktober 2021: Hvorfor er undren kraften i filosofien

Fuldt hus i Bogsalonen. Oplæg v/professor Finn Thorbjørn Hansen

21. september 2021:  Filosofi og sorg – om filosofiens betydning når man nærmer sig livets afslutning

Simon Berg gav oplæg, og vi havde en god dialog i Bogsalonen. 

 

22. og 28. august 2021: Byg dit eget filosofiske minimanifest

Vi deltog på Halsnæs Kommunes Kulturligvis-festival, hvor alle der kom forbi fik mulighed for at bygge sit eget, personlige filosofiske minimanifest ud fra en række filosofiske udsagn, man kunne vælge imellem.

Manifestet var gratis og lige til at tage med hjem. Det indeholdt på bagsiden forslag til, hvordan man i bøger, film eller musik kan få uddybet hvert enkelt filosofiske udsagn.

Man kan læse mere om Kulturligvis på https://www.kulturligvis.dk/ 

Foråret 2021: Kinesisk filosofi

David Larsson, der er cand.mag. i filosofi og japansk, afholdt tre aftener om kinesisk filosofi: Hvorfor er kinesisk filosofi mere aktuelt i dag end nogensinde før? Aftenerne kastede nyt lys på, hvordan kinesisk livsfilosofi kan hjælpe os i retning af det gode liv.

Helt konkret så vi se nærmere på tænkerne Mozi,  Xunxi og Zhuang Zi, tre fyrtårne i den kinesiske filosofiske tradition, der i dag henholdsvis regnes for nogle af de største kritikere og arvtagere til konfucianismen og daoismen.

12/6 2021: Filosofi & Film – Ordet 

I samarbejde med Hundested Kino viste vi Carl Th. Dreyers film “Ordet, der er en filmatisering af Kaj Munks skuespil af samme navn. Bagefter have vi samtaler om filmens filosofiske temaer.

8/5 2021: Filosofi & Film – Retfærdighedens ryttere 

I samarbejde med Hundested Kino viste vi Anders Thomas Jensens film, “Retfærdighedens ryttere”, og havde bagefter samtaler om filmens filosofiske temaer, bl.a. fællesskaber, tilfædigheder og livets mening.

2020

23/11 2020: Filosofi & Monty Python 

Vi var godt 30, der fejrede filosofiens dag i Gjethuset med at se dejlige, skøre klip med Monty Python, og tale om de mange filosofiske lag, der var i mange af deres optrin. Derudover var der indlagte konkurrencer, bl.a. om skøreste mundbind, og vi sluttede af med sammen at synge “Always look at the bright side of life”.
Her er aftenens præsentation: Monty Python og filosofi
Her ved siden af, kan du se og høre aftenens afsluttende fællessang: Always look at the bright side of life.

7/11 2020: Filosofi & Film – 2 minutters stilhed 

I samarbejde med Hundested Kino viste vi Lars Kraumes film, “2 minutters stilhed”, og havde bagefter samtaler om filmens filosofiske temaer, bl.a. retfærdighed og solidaritet.

21/10 2020: Eksistentielt bevægende samtaler

Vi var knap 50 deltagere i Gjethuset, hvor Pia Houmark fortalte om den filosofiske baggrund for “den kierkegaardske samtalesløjfe”, som vi  efterfølgende afprøvede.
Her er aftenens præsentation: Eksistentielle bevægende samtaler – Pia Houmark

16/9 2020: Introduktion til Løgstrup

Vi var knap 50 deltagere i Gjethuset, hvor Niels Henrik Gregersen gav os en introduktion til filosoffen K. E. Løgstrup. Emnerne vi hørte om, og fik en dialog om var bl.a.: Hvad mente Løgstrup med ”den etiske fordring” – og hvorfor satte han tilliden i centrum for sin filosofi? Hvad mente han med ”de suveræne livsytringer” – og hvorfor talte han om ethvert menneskes “urørlighedszone”? Hvorfor endte Løgstrup med at sige, at vi slet ikke kan forstå vores menneskelige eksistens uden at inddrage det kosmiske univers og vore biologiske natur? 

5/9 2020: Filosofi & Film – Smerte og ære 

I samarbejde med Hundested Kino viste vi Aldomovars film, “Smerte og ære””, og havde bagefter samtaler om filmens filosofiske temaer – herunder om fortidens valg.
Vi var knap 30 i Hundested Kino.

20/6 2020: Filosofi & Film – Onkel

I samarbejde med Hundested Kino viste vi filmen “Onkel”, og havde bagefter gode samtaler om filmens filosofiske temaer – herunder om dilemmaet mellem pligt og lyst. 

Vi var cirka 25 i Hundested Kino.

16/6 2020: Filosofisk vandretur

Vi var en god håndfuld, der vandrede i Sonnerup Skov sammen med filosoffen Johannes Batzer, hvor vi ad brede stier filosoferede over coronaens betydning for vort liv.

13/2 2020: Samtalesalon om Synd

Begrebet ‘Synd’ optræder i utroligt mange sammenhænge, og har vidt forskellig betydning for forskellige mennesker – og hvad er synd egentlig for noget?
Kan det være både et positivt og et negativt begreb?
Er det synd for nogen, hvis man synder?
Hvordan synder man?
Tommy Kjær Lassen, filosof og tidligere præst, startede aftenen med et oplæg, hvorefter vi i grupper havde samtaler bygget over nogle udleverede spørgsmål.

27/1 2020: Vi filosoferede over “Den gode by”

Hvad er en god by – og hvad skaber den? Det var nogle af de spørgsmål vi undersøgte da vi sammen med Stålsat By havde en meget velbesøgt aften (30 deltagere og en del på venteliste). Vi talte om, hvad vi i Frederiksværk forstår ved en god by – hvad er værdier og forestillinger om en god by – til inspiration for bl.a. den byudviking, der foregår i Stålsats By´s regi.
Helle Lunderød åbnede aften sammen med Charlotte Scheel, og Thomas Ryan Jensen faciliterede.

2019

Efteråret 2019: Asiatisk filosofi

David Larsson, der er cand.mag. i filosofi og japansk, guidede os igennem fem aftener igennem Indiens, Kinas og Japans filosoffer. Vi undersøgte om de kunne forandre vores livssyn og give os nye svar på livets store spørgsmål.

Vi begyndte vores tankerejse hos den tidlige indiske filosofi, bevægede os videre til konfucianismens og daoismens opblomstring i Kina nogle hundrede år senere, var rundt om Zen, og sluttede i det moderne Japan, hvor øst og vest smelter sammen i et ambitiøst forsøg på at skabe et nyt fundament for filosofien.

 

23/11 2019: Filosofi & Film – I lossens time

Vi viste i samarbejde med Hundested Kino Søren Kragh-Jacobsens film “I lossens time”. Vivi Grynderup-Andersen gav efter filmen et oplæg til debatten om filmens temaer.

Vi var cirka 30 i Hundested Kino.

26/9, 31/10 og 21/11 2019: Filosofiske samtalesaloner

Vi holdt filosoficaféer i Bogsalonen om henholdsvis ansvar, konflikter og det gode liv på tværs af generationer.

Vi var cirka 30 hver aften i Bogsalonen.

17. juni 2019: Filosofi og plader i dagligstuen – Jørgen Leth

Vi var 12 hjemme hos Steen, der hørte udvalgte numre fra de fem plader, som Jørgen Leth har lavet sammen med Michael Simpson og Frithjof Toksvig, og diskuterede filosofiske temaer afledt af numrene.

Her er det udleverede materiale.

 

10. maj 2019: Søren Kierkegaard til hverdagsbrug

Tommy Kjær Lassen holdt oplæg om Kirkegaard og hvad det vil sige at vælge sig selv. Vi var igen ca. 45 deltagere i  Frederiksværks Biblioteks lokaler, der lyttede og diskuterede i grupper og fælles.
Her er det udleverede materiale: 

12. marts 2019: En aften om begrebet “Magt”

Vi afholdt d. 12. marts 2019 en filosofiaften om begrebet Magt, hvor filosof Thomas Ryan Jensen holdt oplæg, og sørgede for gode diskussioner både i grupper og i fællesskab. Vi var ca. 45 deltagere i  Frederiksværks Biblioteks lokaler.
Her er aftenens slides: Halsnæs filosoferer… over magt